“Wat is Bars® nu eigenlijk?”, Yet de Winter, BF

Met toestemming van Yet de Winter publiceer ik onderstaande blog, waarin de Bars® op een simpele en duidelijke manier wordt uitgelegd.

Dankjewel Yet,

Liefs, Ellen


“Goh, Yet, kan je misschien wat meer vertellen over wat Bars nu eigenlijk is? Ik lees van alles en het triggert me, maar… wat is het nu precies?”
“Goeie vraag. Als je zo into Bars bent als ik, dan is het zo vanzelfsprekend, dat het bijna onvoorstelbaar is, dat iemand dit niet kent. De Bars hebben mij zoveel gebracht. En nog. Elke dag weer geniet ik van het feit, dat ik mijn Bars laat runnen en dat ik bij anderen hun Bars mag laten runnen.”
“Ja, ja. Leuk. Maar nog steeds weten we niet wat het is.”

“Oeps. Jullie hebben gelijk.”

Je raakt niets kwijt, als jij dat niet wilt

Bars is een methode om “je rugzak” te legen. Om alle “oude” dingen die jij in je hoofd (en lijf, jazeker, daarover straks meer) hebt opgeslagen en jou NIET meer dienen, om die te skippen. Je kan het vergelijken met het opschonen van de harde schijf van een PC. Om de zoveel tijd, als het goed is tenminste, schoon jij je computer op. Dit doe je ook met Bars, maar dan met de inhoud van jouw hoofd.

Ja, maarre…sommige dingen wil ik toch echt niet kwijt hoor! Zeggen sommigen dan. Nou, ik kan je gerust stellen: je raakt niks kwijt als jij dat niet wil. Jij beslist wat jij wel of niet wil ‘deleten’.

Access Bars®

Jij ligt lekker op een massagetafel onder een zacht dekentje en ik raak allerlei verschillende punten aan op jouw hoofd met mijn handen. Dit duurt meestal ruim een uur. Soms duurt het een eerste keer wat langer, omdat je “rugzak” waarschijnlijk nog wat overvol zit.

Je mag praten. Als je dat wilt. Je mag ook gewoon je ogen dicht doen en lekker liggen. Misschien zelfs wel een klein dutje doen. En dit vind ik dus het allermooiste van de Bars. Je hoeft niet te praten. Je hoeft niet alle eventuele shit weer op te rakelen. En toch zal je je na deze sessie ontspannen en “leeg” in je hoofd voelen.

Iedereen is uniek, dus een sessie is ook altijd uniek

In veel gevallen verbetert er van alles. Je slaapt beter. Je vergeet wel ineens dingen (dit bij mensen die altijd alles onder controle willen hebben bijv.) Je kan makkelijker nee zeggen waar je dit eerst niet deed. Je krijgt meer energie. Meer ruimte voor nieuwe dingen. Je wordt je bewuster met waar je mee bezig bent. Je kan je beter concentreren. En zo kan ik nog wel even door gaan. Iedereen is uniek, dus een sessie is ook altijd uniek. En de uitkomsten ook.

Mensen die onverklaarbare klachten hebben, kunnen deze ineens “kwijt” zijn. (hier zijn wel een paar sessies voor nodig hoor; ik kan niet toveren).

Voor wie is Bars dan interessant? Nou, voor iedereen. Van jong tot “oud”. Moet je perse klachten hebben? Nee zeker niet. Je Bars laten runnen is voor iedereen een bijdrage. Maar mocht je klachten hebben, dan denk ik dat Bars zeker een hele positieve bijdrage kunnen zijn. En een heel mooi bijkomend voordeel! Doordat jij je Bars laat runnen, verander jij niet alleen, maar ook de mensen om je heen. Heus.

Ik was er wel klaar mee

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen levenservaringen en ik heb deze vanzelfsprekend ook. Ik heb ooit de diagnose meervoudige PTSS gekregen bij de GGZ. Jaren gepraat daar, totdat ik er wel klaar mee was. Voor mijn gevoel kwam ik daar niet echt verder. Ik ben daar gestopt.

Na ruim zes maanden op regelmatige basis mijn Bars te hebben laten runnen, was ik er WEL klaar mee. En op een fijne manier.

Niks elke week een gesprekje zoals bij de GGZ, oeps jouw tijd is om, sorry dat ik je onderbreek, je verdrietig naar huis gaat en het de week erop nog een keer gaat herhalen. Keer op keer. Steeds maar weer. Met helaas weinig resultaat.

Natuurlijk heb ik wel eens wat tranen gelaten tijdens een Bars sessie, dat kan. Vaak heb ik ook erg moeten lachen als ik op tafel lag. Ook dat kan. Of ik lag heerlijk te slapen. En dit kan en mag gewoon allemaal. Er is hier gelukkig  geen goed of fout.

Maar Yet, is het dan alleen maar leuk en fijn met Bars? Heel eerlijk. Meestal wel, maar je kan je soms inderdaad ook verdrietig gaan voelen tijdens een sessie. Soms weet je waarom, vaak ook niet. Maar dat maakt dus niet uit. Dat wat je verdrietig maakt, laat je los.

Soms kan je tijdens een sessie een slapend gevoel in je handen of voeten krijgen. Of kriebels aan je gezicht. Of steken in je zij. Een zwaar gevoel in je hoofd. KAN. Hoeft dus niet. Maar dit gaat allemaal weer weg. En het wil echt niet zeggen, dat als jij gewoon rustig hebt gelegen en misschien zelfs wel een dutje hebt gedaan, het bij jou minder goed heeft gewerkt dan bij iemand die van alles heeft gevoeld. Ieder doet het op zijn of haar manier.

Fybromyalgie

Tja, mooi uitgelegd allemaal, maar het blijft nog steeds een beetje “vaag”.

Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Dat had ik ook toen ik voor het eerst over Bars hoorde. Mij werd het uitgelegd als: een hoofdmassage waar je in het beste geval je helemaal relaxed en zen van voelt en anders gewoon een lekkere uurtje hebt gelegen. Dat is dus niet echt zo.

Ik kan maar een ding zeggen: ga het gewoon een keer ervaren. Of nog beter. Ga gewoon zelf Bars leren. Na mijn eerste Bars sessie te hebben gehad, heb ik meteen besloten: DIT wil ik leren! En tot op de dag van vandaag heb ik daar geen moment spijt van gehad.

Ik ging het in eerste instantie leren om mijn dochter te kunnen helpen. Zij was nl al jaren “ziek”. Juveniele fibromyalgie (zelf heb ik ook ooit de diagnose fibromyalgie gekregen). Ze had al een revalidatietraject in de Sint Maartenskliniek achter de rug (wat helaas niet heeft gebracht wat ze had gehoopt, maar waar ze wel een leuke vriendschap aan over heeft gehouden).

En heb ik mijn dochter kunnen helpen? Zekers. Maar ook mezelf! En inmiddels ook al veel anderen.

Als je zelf Bars gaat leren, leer je onder andere ook hoe je bij jezelf de Bars kan aanzetten. Maar een Bars sessie ontvangen blijft het allerfijnst. Dit kan je doen door uit te wisselen met iemand die ook de Bars Class heeft gedaan. Of naar georganiseerde Bars uitwisselingen te gaan. Je geeft een keer een sessie en ontvangt er een.

Access Bars®Als jij een Bars sessie geeft, “profiteer’ jij hier zelf ook van mee. Want jij laat ook hierbij dingen los die jou niet meer dienen. Dus ik zou zeggen: na de Bars Class de hele familie en alle vrienden en bekenden onder handen nemen😊.

Ik hoop, dat ik jullie iets duidelijker heb kunnen maken wat een Bars sessie inhoudt.

Is het toch nog niet helemaal gelukt en heb je nog vragen? Stel ze mij gerust.

Yet de Winter, Bars®-facilitator

Reacties zijn gesloten.